MGL: Denar je umazanija, je drek, gnoj

Harpagon, Skopuh je tokrat Gregor Čušin

Skopuh Harpagon, harpo – latinsko: ropar, je eden izmed najznamenitejših Molièrovih karakterjev. Kot zadnjo predstavo gledališke sezone 2009/2010 na Velikem odru Mestnega gledališča ljubljanskega bodo komedijo z naslovom, povzetim po glavnem liku, premierno uprizorili v četrtek zvečer. Menda ga je Molière, Skopuha, namreč, ob prevajanju in prestavljanju iz poezije v prozo iz antičnega originala dobesedno, tudi z vsemi dramaturškimi opombami, v celoti prepisal. Originalni vzvišeni aleksandrinski verz po njegovi sodbi namreč ni bil primeren za zaprašeno, gnilo ozračje te komedije. Vsega tega mu francosko aristokratsko meščanstvo davnega leta 1668, ko je nastal, ni štela v dobro.

Njegov L’Avare. skopuh torej, bil takrat razumljen kot preveč neposredna kritika novih oblik organiziranega skopuštva, ki jih je družba cenila in priznavala. To patološko značilnost akumulacije kapitala je Molière vztrajno tudi upodabljal v svojih komedijah, ki, več kot dobro, očitno »sedejo« tudi v 21.stoletje. Glavno vlogo – Harpagona je režiser Boris Kobal zaupal Gregorju Čušinu, ki smo ga po današnji novinarski konferenci v Klubu MGL-ja povabili tudi pred našo kamero.

Za novi, sveži, sodobni prevod Skopuha je poskrbel Aleš Berger, dramaturgija je delo mlade Eva Kraševec, ki se je menda nadobičajno pogosto po vajah družila s Čušinom, no pa seveda tudi z drugimi igralci, za likovno podobo so poskrbeli scenograf Marko Japelj, kostumografka Bjanka Adžić Ursulov in oblikovalec svetlobe Andrej Koležnik. Avtor glasbe je Branko Rožman, za zborni govor je skrbela lektorica Maja Cerar. Ob Gregorju Čušinu igrajo še Jurij Drevenšek, Ana Dolinar, Matej Puc, Tjaša Železnik, Marko Simčič, Bernarda Oman, Gaber K. Trseglav, Boris Kerč, Jožef Ropoša, Tomaž Pipan in Silvij Božič. Pogovor in prispevek pa je pripravil ropar vašega časa, Harpo – Andrej Pengov.

Aha, še tole: že jutri je ta, isti skopuški zlikovec pripravil tudi pogovor z režiserjem, ki je bil v tej predstavi, kot ste že lahko slišali v pogovoru z glavnim igralcem, pravzaprav – samo dirigent. Z Borisom Kobalom, torej.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *