MGL: Grdoba, brezizhodna predstava v krogu

Marius von Mayenburg, uspešni in povpraševani nemški dramatik mlajše srednje generacije je avtor igre Grdoba, ki jo bodo premierno in prvič v Sloveniji postavili »na deske« Studia Mestnega gledališča ljubljanskega prihodnji torek. To je, kot so povedali na današnji novinarski konferenci, najnovejša uspešnica na evropskih odrih, ki ponovno potrjuje Mayenburgov sloves, ki je vzplamtel leta 1997 s šokantno igro Ognjeni obraz, za katero je prejel nemški nagradi za mlade avtorje: Kleistovo nagrado za mlade dramatike (1997) in nagrado Frankfurtskega avtorskega sklada (1998). V sezoni 2000/2001 so ga uprizorili tudi na odru MGL. Njegova dramatika je neposredna in sodi v tako imenovano gledališče »u fris«, značilno za novodobne jezne mladeniče. Že skoraj deset let je Mayenburg hišni avtor, dramaturg, prevajalec in režiser v berlinskem gledališču Schaubühne am Lehniner Platz.

V delu Grdoba opozarja na brutalnost turbo-kapitalizma in na današnjo bolno obsedenost z videzom, lepoto in mladostjo, na kočljivo in za osebnost posameznika pogubno stremljenje k idealom, ki vodijo v izgubo identitete. Kot asistentka režiserja se je tokrat poskusila igralka Maja Boh, ki jo je režiser Boris Kobal angažiral prav zaradi njene izjemne igralske izkušnje. In kot sta oba v en glas zatrjevala, si je dal tudi kaj dopovedati. Menda imamo opraviti s komedijo? Mar res? Boris Kobal:

Uprizoritveni prostor MGL-jevega Studia je narekoval posebne mizanscenske in režijske prijeme, ko isti igralec igra več oseb, ki imajo celo enako ime, nenehno prehajajo iz ene vloge v drugo, sredi kratkih, odrezavih in gostobesednih dialogov. To je izrazito igralska igra, brez glasbe, s premišljeno uporabo svetlobe oblikovalca Andreja Koležnika, izpričana v enem samem dahu.

Igrajo Uroš Smolej, Gaber K. Trseglav, Marko Simčič in Mojca Funkl, za zborno govorico je poskrbela lektorica Maja Cerar, dramaturginja je Alenka Klabus Vesel, scenograf Jože Logar, kostumografka Bjanka Adžić Ursulov, prevod pa je delo Milana Štefeta.

V prihodnjih dneh bomo, zagotavlja Andrej Pengov, ki se je pogovarjal z Borisom Kobalom in ki je na tiskovki posnel tudi nekaj fotografij, z nekaterimi ustvarjalci Grdobe še obogatili program Radia KAOS. Do takrat pa se večkrat – vendar ne preveč natačno – poglejte v ogledalo. Gotovo boste opazili dovolj lepote, da vas ne popade kakšna usodno narcisoidna ali apolonska strast po še lepšem. Drago je in preveč bi bili lahko podobni komu, ki ni kaj dosti lepši…

Leave a Reply

Your email address will not be published.