Trije romani od šestih novitet Cankarjeve založbe

Z Dušo o Žabotu, Drvenkarju in Burgessu

Sredi novembra je Cankarjeva založba – takrat sploh prvič v Trubarjevi hiši literature – predstavila novih šest knjig, od tega dve slovenski noviteti. Tokrat v pogovoru z urednikom Zdravkom Dušo predstavljamo tri. Vlado Žabot, avtor romanov Stari Pil, Pastorala, Volčje noči, Nimfa in Sukub, tudi nekdanji predsednik Društva slovenskih pisateljev ter ustanovitelj nagrade Kresnik ves čas dejavno posega v javno kulturno življenje. Na nek poseben način tudi z zgodovinskim romanom Ljudstvo lunja. Gre za avtorjevo izmislico, s katero posega v razgibani čas predzgodovinske obdonavske bakrene dobe.

Septembra je Zoran Drvenkar za roman Sori, ki je druga iz nabora šestih nedavno predstavljenih knjig, prejel nagrado Glauser, ki je poleg nemške nagrade za kriminalke najpomembnejša nagrada za to knjižno zvrst v nemškem literarnem prostoru. Če drugega ne, smemo torej trditi, da so v uredništvu Cankarjeve založbe dobro podkovani o uspešnih in odmevnih čtivih tudi zunaj naših meja. Drvenkarja, tokrat ga je iz nemščine prevedla Uršula Rebek, v tej hiši že dobro poznajo.

Angleški pisatelj Melvin Burgess je večkrat nagrajeni avtor za mlade, ki je s prevodi, če omenimo samo dva od štirih – Džank in uspešnico Tista reč, že požel zanimanje med slovenskimi bralci. Tokrat se je lotil neke vrste »prepesnitve« britanskega klasika mladinske literature Dickensa; namesto Twista je – Dane. Nicholas Dane – v prevodu Jureta Potokarja.

O treh zdaj že tri tedne »starih« novitetah, ki so se porodile v uredništvu Andreja Blatnika, sicer predstavljenih hkrati že omenjenemu snopiču šestih, pa kaj več ob prvi prihodnji priložnosti. Predstavili bomo – domačo knjigo Odlagališče, Vesne Lemaić, ter prevodni Märte Tikkanen: Veliki lovec – iz švedščine jo je prevedla Danni Stražar in Geoffa Dyera: Joga za ljudi, ki se jim je ne da početi, ki jo je iz angleščine prevedla Tina Mahkota.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *