“Če preživim konec Sveta me za Silvestrovo najdete na Mojem otoku”

V tokratni oddaji A propos ob 15h Dnevnikova nagrajenka MGL Judita Zidar

Nedavno, no kake tri mesece bo tega, se je, kmalu potem, ko je v Mestnem gledališču ljubljanskem ob začetku sezone 2012/2013 prejela Dnevnikovo nagrado za najboljšo vlogo v prejšnjem repertoarnem obdobju, Andrej Pengov z Judito Zidar dogovoril, da ga ob pravi priložnosti obišče v studiu Radia KAOS. In danes je bila prava priložnost v oddaji A propos ob 15h.

Nagradili so jo za izvrstno odigran in nadvse prepričljivo upodobljeni lik Mill Lavarello v igri škotske dramatičarke Zinnie Harris Dlje od najdlje. Predstava, ki s prevodom, režijo in igro navdušuje tudi tujce, je ena od samo treh postavitev na svetu – dve v Angliji in ene pri nas.

Letos, do konca leta, če seveda preživimo vesoljni potop, jo čaka še en nastop v »odštekani« Ionescovi igri Jacques ali Podrejenost,v igri absurda, v kateri je, sodeč tudi po tem, kar nam je povedala v oddaji, neizmerno uživala. Morda tudi zato, ker je v vlogi babice Jacques, izpilila svoje igranje na sesalec do točke, ko obvladovanje tega »zvočnega instrumenta« prehaja že v rutino. Igra, drama, komedija absurda, tako značilna za tega romunsko-francoskega dramatika, je zanjo izziv posebne vrste, ker tega gledališkega žanra ne razume najbolje. Če sploh. Ampak: užitek pa igranje v tej predstave je, da malo takih.

Z Judito Zidar se je pogovarjal Andrej Pengov in v sproščenem pogovoru sta se dotaknila tudi skorajšnjega konca Sveta in še nekaterih dogodkov, ki mu bodo sledili. Pa ja, saj bomo preživeli… Kako bi pa bilo, če bi vsi prazniki takoj za tem minili z nami a brez Sveta. Saj so Maji računali točno, le mi jih (še) ne razumemo. Absurd? Kje pa: dober teater! Tudi z Judito Zidar, ki bo Novo leto pričakala na Njenem otoku – sredi praznično vznemirjene, morda celo vihrave Ljubljane.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *