Od Nikolaja Demidenka do Gregorja Strniše

V tokratni oddaji A propos je Franci Kapler tako ali drugače gostil štiri eminentna imena: Ingrid Gortan, Roka Zavrtanika, Natašo Bučar in Aleša Štegerja. Pogovor se je vrtel okoli programa klasične glasbe v Cankarjevem domu, iztekajočega se ljubljanskega filmskega festivala v isti ustavnovi, novosti v založbi Sanje in okoli Gregorja Strniše.

Glasba Frédérica Chopina bo v celoti zaznamovala recital Nikolaja Demidenka, pianista, ki je študiral na moskovskem konservatoriju, njegovo pot na koncertne odre pa sta odprli dve tekmovalni izkušnji. Leta 1976 je bil nagrajen na mednarodnem tekmovanju v Montrealu in dve leti pozneje na tekmovanju Čajkovskega v Moskvi. 20. novembra s Chopinovim programom nastopa v Cankarjevem domu, o njegovem nastopu pa smo se pogovarjali z Ingrid Gortan.

Ljubljanski mednarodni filmski festival (LIFFe) je specializirani tekmovalni festival, ki zapolnjuje slovenski kinematografski primanjkljaj kakovostnega filma za zahtevnejše občinstvo. Letošnji festival se izteka, pogovarjali pa smo se z vodjo projekta Natašo Bučar.

Roman Sestra Jachyma Topola je metafora časa po letu 1989 – »potem ko je razneslo čas« – v obliki pobesnelega kolaža realij, aluzij, prispodob, absurdnosti, ironije, drugačnih perspektiv itd. Roman je mozaična, asociativna zgradba v impulzivno spreminjajočem se ritmu, napisana v inovativnem, posrečenem, samosvojem jeziku. Sestra je grozljiva podoba apokaliptične češke tranzicijske družbe, je zapisano na spletni strani Založbe sanje. O avtorju in njegovem delu smo se pogovarjali z direktorjem založbe Rokom Zavrtanikom.

Izdaja Izbranih pesmi morebiti edina ustreza dometu pesniške vizije in izrazne samosvojosti Gregorja Strniše. Pred nami se odpira mogočni blodnjak govorice podob, ki se ne zaustavijo znotraj okvirov posameznih zbirk. Šele v razprtosti celote Strniševega pesniškega vesolja zažarijo posamezne zvezde z njihovo polno svetlostjo. Knjigo in fenomen Gregorja Strniše je predstavil urednik Beletrine, priznani pesnik Aleš Šteger.

Naslednja oddaja bo na sporedu čez teden dni.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *