Svetovna premiera v oddaji KAOS v ateljeju

Ob Stebru in pod njegovim kapitljem se nam je pridružil Darko Brlek, direktor Festivala Ljubljana; Iztočnica za pogovor bo včerajšnja njegova ponovna izvolitev za predsednika Evropskega združenja festivalov. V Obrekovalnici bomo listali po Preletu, gledaliških predstavah Mladinskega in prijateljskih gledališč. Nekaj listov bomo obrnili nazaj, druge spet pregledali za prihodnje dni, ko nas čaka Božičevi Šumi… Pri tem nam bo pomagala Uršula Cetinski, direktorica Slovenskega mladinskega gledališča. Z Okularjem današnjega KAOSa v ateljeju pa bomo iskali dogajanja na odrih ljubljanskih Križank, Kluba Cankarjevega doma in Gala hale, AKC Metelkova mesto,kjer se je zavrtela in še se bo letošnja Druga godba. Naš človek na oni strani mikrofona bo Srečko Meh, ki je tudi poskrbel, da je prav v oddaji KAOS v ateljeju svetovno premiero doživel plošček skupine Bosa de novo.
Letošnje festivalsko poletje 2009 se bo začelo 6. julija 2009 s predstavo Balet Pink Floyd avtorja in koreografa Rolanda Petita v izvedbi svetovno znanega gledališča La Scala, nam je v telefonskem pogovoru pod Stebrom in njegovim kapitljem povedal direktor in umetniški vodja Festivala Ljubljana Darko Brlek. Trajalo bo vse do 27. avgusta 2009, ko bo na sporedu sklepna operna predstava Petra Iljiča Čajkovsega, Jevgenij Onjegin, v izvedbi slovitega Akademskega državnega Bolšoj teatra iz Rusije. Skupaj bo festival gostil več kot 80 prireditev in prek 2500 nastopajočih iz več kot 20 držav. Festivalske prireditve bodo potekale pod častnim pokroviteljstvom Zorana Jankovića, župana Mestne občine Ljubljana.
Od 29. maja pa do 1. junija bo potekal drugi del festivala Prelet, ki združuje Slovensko mladinsko gledališče in njemu prijateljske teatre. Poudarek bo na pregledu sezone SMG, od zanimivih tujih gostov se bo predstavila Scena Gorica s Pijanim procesom (Koltèsova interpretacija Zločina in kazni Dostojevskega) v režiji Ivice Buljana. Sklenili ga bodo s predstavitvijo nove drame Petra Božiča Šumi, za katero je poleg legendarnega pisatelja odgovorna tudi direktorica in umetniška vodja SMG Uršula Cetinski, ki smo jo zvabili v Obrekovalnico.
Jutri, v četrtek, se bo na Drugo godbo in v Križanke vrnil kralj arabske pop glasbe Khaled in zagotovo priredil najbolj vroč koncert letošnjega festivala. Khaled je trenutno na turneji, v sklopu katere je nastopil tudi v slavni pariški dvorani Olympia. Več in podrobneje o odmevih in vtisih s prvih dveh večerov ter o pričakovanjih v prihodnjih petih – pa duša in levi prekat srca Druge godbe, Srečko Meh, ki je poskrbel tudi za to, da smo v Okularju oddaje KAOS v ateljeju prvi na svetu zavrteli nov plošček skupine Bossa de Novo

Leave a Reply

Your email address will not be published.