Čehov/Taufer: Platonov ali Drama brez naslova (in očeta)

Deseta in zadnja »velika« premiera ljubljanske Drame v sezoni 09/10

Za Antona Pavloviča Čehova velja, da njegova dela nimajo glavnega junaka, oziroma da ga postavljata, na nek način samodejno izvržeta zgodba in življenje samo ter da so posamezni liki, kakor da bi se zgolj zatekli vanj, kot nekakšni azilanti. Vse se zgodi v za vsak lik posebej natančno niansiranem razpoloženju, upoštevaje kraj in čas dogajanja. Drama brez naslova, je originalnemu, prvotnemu naslovu najbližja izvedenka poimenovanja tega Čehovovega dela, v številnih različicah avtorskih priredb pa za naslov najpogosteje uporabijo kar ime po najbolj izstopajočem, za delovno rabo lahko z določeno mero nedoslednosti rečemo tudi glavnem liku – Platonovu.

Srečno poročeni učitelj Platonov, se nekega poletja zaplete v kar nekaj sočasnih ljubezenskih razmerij: z mlado vdovo po generalu Vojnicevu, z lastnico propadajočega posestva ter z ženo njenega sina; iz nekakšne obupane objestnosti pa izziva in osvaja tudi druga dekleta, kar se konča s streljanjem. V bistvu gre, kot so zapisali pripravljavci te postavitve, za melodramatski, bolj donjuanovski kot hamletovski motiv nezmožnosti odločitve in dejanja odrešitve iz sveta, za izgubljenost ter odsotnost vsakršnega smisla in namena.

Čehov je Dramo brez naslova pisal kot jezni mladenič, najverjetneje še kot gimnazijec, ki jo je takrat naslovil z Brez očeta, kar bi zaradi posebnosti ruskega jezika lahko pomenilo tudi brez »očetovščine« torej tako, da po očetu zanj ne ostane nič, ne imetja ali kakšne druge vrste zapuščine, skratka nič, kar bi ga nanj spominjalo… Vsekakor je avtor v tem delu drugačen, kot ga zvečine poznamo. Pisal ga je kot jezni mladenič. Platonova je iz ruščine prevedel Borut Kraševec, scenografija je delo Žige Kariža, kostumografinja je Nina Jagodic, avtor glasbe je Andrej Goričar, odrsko luč je oblikoval Pascal Mérat, lektorica pa je bila Tatjana Stanič. Z avtorjem priredbe in režiserjem Vitom Tauferjem sem se posebej za Radio KAOS pogovarjal Andrej Pengov.

Ob Marku Mandiću in Nataši Barbari Gračner, ki sta upodobila vaškega učitelja – Mihaila Vasiljeviča Platonova in mlado vdovo, generalico Ano Petrovno Vojnicevo, nastopajo še Saša Tabaković, Polona Juh, Aleš Valič, Uroš Fürst, Valter Dragan, Saša Mihelčič, Andrej Nahtigal, Bojan Emeršič, Ivo Ban, Tom Ban, Jurij Zrnec, Maša Derganc in Tina Vrbnjak ter trije študentje z AGRFT-ja : Matevž Müller, Andrej Zalesjak in Jakov Vito Weis. Na novinarski konferenci pred premiero Platanova sem ono dopoldne s kamero in mikrofonom dežural avtor tega prispevka Andrej Pengov, fotografije z vaj, povzete z Dramine spletne strani, pa so delo Petra Uhana.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *