Kakšna bo sezona 2009/2010?

Z dopoldanskima prispevkoma, ki smo ju posneli včeraj v fojerju Mestnega gledališča ljubljanskega in predsinočnjim v klubu Slovenskega mladinskega gledališča in v katerih sta nastopili direktorici obeh ljubljanskih teatrov, gospa Barbara Hieng Samobor in gospa Uršula Cetinski, smo spoštovane gospe, cenjeni gospodje, napovedali tudi dva od treh delov današnjega, desetega letošnjega KAOSa v ateljeju. V nosilni rubriki Steber in njegov kapitelj bo tokrat torej z Barbara Hieng Samobor. Dosežki iztekajoče se sezone in napoved nove, bosta glavni iztočnici pogovora. V Obrekovalnico smo povabili urednika v Založbi Mladinska knjiga, gospoda Andreja Ilca, s katerim bomo skušali pohvaliti zadnje tri uredniške dosežke iz zbirke Nova lirika. V Okularju je bil naš sogovornik dr. Tomaž Toporišič iz Slovenskega mladinskega gledališča
V letu 2008 si je predstave Mestnega gledališča Ljubljanskega po podatkih, predstavljenih na včerajšnji novinarski konferenci, ogledalo 101.470 gledalcev, pri čemer pa gre najbrž za podatek, ki je najbrž malce nerodno, morda celo netočno zapisan. Več bomo seveda zvedeli v pogovoru z gospo Barbaro Hieng Samobor, direktorico in umetniško vodjo MGL… Vsekakor pa drži, da so s številom obiskovalcev znova prestopili magično številko sto tisoč in da so v pravkar iztekajoči se sezoni odigrali 458 predstav, kar je velika spodbuda umetniškemu ustvarjanju tudi v prihajajoči gledališki sezoni. Tako na domačih treh odrih, kot gostovanjih po Sloveniji in v tujini: v Beogradu, Brnu, Sarajevu, Zagrebu, Atenah in še kje.

Gledališka sezona 2009/2010 tako prinaša 12 novosti: šest premier na velikem odru, tri na Mali sceni in tri koprodukcije. Več seveda v pričujočem pogovoru; za njegovo spletno napoved pa vendarle še omenimo nagrade, ki so bile MGL ter njegovim igralcem in igralkam podeljene v sezoni 2008/2009: Iva Krajnc je za naslovno vlogo v Loliti Vladimirja Nabokova dobila Dnevnikovo nagrado, Urošu Smoleju je bil na Dnevih komedije 2009 v Celju dodeljen laskavi stanovski naslov Žlahtni komedijant, Sugar – Nekateri so za vroče je bila predstava, ki ji po izboru občinstva na prav tam, v Celju pritiče naziv Žlahtna komedija; Marku Simčiču je Združenje dramskih umetnikov Slovenije za življenjsko delo podelilo Odličje Marije Vere, predstava Solistika, s katero se čez nekaj dni odpravljajo na gostovanje v Latinsko Ameriko pa je bila nagrajena z Nagrado občinstva na 39. Tednu slovenske drame v Kranju in z Nagrado žirije za glasbeno-gledališko virtuoznost na Teatarfestu 2009 v Sarajevu.
Zbirka Nova lirika Založbe Mladinska knjiga je naslednica znamenite in ugledne zbirke Lirika. Z jubilejno, stoto knjigo leta Zemlja je modra kot pomaranča, leta 2003, so v uredništvu, ki ga je do pred nedavnim vodil legendarni Aleš Berger, “preskočili” v sodobnejši čas, kjer so dobili mesto in slovenske prevode zvečine svetovni in domači pesniki 20-ega stoletja. Uredništvo je prevzel Andrej Ilc, ki je pred dnevi vodil predstavitev novih prevodnih pesniških zbirk Argentinske dive Olge Orozco z naslovom Na koncu je bil glagol, Nizozemca Paula van Ostaijena – Praznik strahu in bolečine ter Poljaka Tadeusza Rožewicza – Zapisano na vodi. Zbrike teh treh avtorjev so pripravili in prevedli Aleš Šteger, Boris A. Novak in Jana Unuk. Andrej Ilc pa se je ob fotografskih zapisih in zvočnih beležkah Andreja Pengova na nedavni novinarski konferenci, v tokratni Obrekovalnici potrudil pritrditi izrečenim pohvalam in nekaterim opombam. Še več: slikovito je pojasnil marsikatero okoliščino, značaj, slog in doseg pravkar izdanih knjig v zbirki Nova lirika.
V sklepni rubriki Okular, kjer ponavadi napovemo kak pričakovano zanimiv dogodek, smo se tokrat osredotočili kar na sedem, morda osem – odvisno od tega, kako kaj štejemo – že kar težko pričakovanih dogodkov, ki tvorijo repertoar sezone 2009/2010 v Slovenskem mladinskem gledališču. Pričakovali smo, da se nam bosta pridružila Uršula Cetinski, direktorica, dr. Tomaž Toporišič, dramaturg “Mladinskega”, pa je gospa direktorica morala ta dan v Čedad, kjer pripravljajo svetovno premiero predstave Nižina neba, avtorja Nebojše Pop Tasića v režiji Jerneja Lorencija. Že 19. julija bo v okviru tamkajšnjega mednarodnega gledališkega festivala Mittelfest krstna izvedba tega dela, medtem ko bo slovenska premiera septembra v matičnem gledališču. In ne bi smeli reči, da se “šele” s tem delom začenja nova gledališka sezona v SMG, kajti predstava ali predstavi, ki se po malem že “rolajo” na njihovih odrih, po svoje sodijo /tudi/ že v novo sezono. Podrobneje o tem torej v pogovoru z dramaturgom Tomažem Toporišičem. Žal, tokrat ni bilo časa za podrobnejšo razlago razlogov za nabora predstav obeh abonmajev – Abonmaja Mladinsko in Abonmaja Mladinsko Premiera, je pa menda po dolgem času znova enkrat predstavitev repertoarja “padla” že v junij in ne “šele” v september…

Leave a Reply

Your email address will not be published.