KAOS v ateljeju, geslo: glasba

Tokratna oddaja KAOS v atetljeju je bila obarvana bolj ali manj glasbeno. Bor Turel, sicer eden od stebrov tretjega programa nacionalnega radia je prejel nagrado Prešernovega sklada za svoje delo na področju elektro-akustične glasbe, Matej Filipčič in Jožica Avbelj sta v Obrekovalnici razpredala o glasbeni podobi predstave Tosca, v Okularju pa smo pokukali v prihodnost, kjer smo skupaj z Marjanom Frankovičem in Boštjanom Perovškom napovedali dokumentarec Sevanja.

Prejemnik nagrade Prešernovega sklada Bor Turel in avtor KAOSa v ateljeju Andrej Pengov imata kar nekaj skupne zgodovine. A njuni profesionalne poti sta se pred dvema desetletjema razšli, in se ta teden ponovno prekrižali. Le ta sta bila tokrat oba pred mikrofonom. Razlogov, da je Bor Turel stal pod Stebrom in njega kapitljem je najbrž nešteto, povod pa je seveda nagrada Prešernovega sklada.

Napoleonov pohod v Italijo je ustvaril in tudi ubil prelestno Tosco, središčno osebo istoimenske Puccinijeve opere. A preden je postala opera, je bila gledališka igra, francoskega dramatika Victoriena Sardouja. Tosca ni, kot jo zvečine poznamo, samo operna vloga v zadnji Giacommovi operi, je tudi gledališka, dramska vloga, ki ima tudi svojo glasbeno podobo. In prav o tem je Andrej Pengov v Obrekovalnici razpredal z Jožico Avbelj in režiserjem Matejem Filipčičem.

Dokumentarec Sevanja je režiral Marjan Frankovič, pod glasbeno podobo pa se je podpisal Boštjan Perovšek. Skupaj sta nam nastavila Okular, skozi katerega smo pogledali v 4. marec, ko bo film na sporedu TV Slovenija.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *