A propos ob 15h: Polna polica novosti pri Mladinski, kmalu tudi slikanica Zdravljica

Pogovarjali smo se z urednikoma Urško Kaloper in Andrejem Ilcem

Lani je Mladinska knjiga izdala 380 knjižnih naslovov, približno toliko, res samo približno, saj se napoveduje kar 15% manj knjižnih novitete, pa naj bi jih izdali tudi letos.

Vendar je to samo eden od sicer mnogih, za naše razmere še vedno impozantnih podatkov, o katerih je minuli torek ob predstavitvi založniškega programa letošnjega prvega polletja govoril glavni urednik Bojan Švigelj. Skupaj z 99-imi ponatisi so dosegli skupno naklado 1,08 milijona izvodov, kjer pa niso všteti naslovi 52-ih novih in 71 ponatisov učbenikov in delovnih zvezkov v skupni nakladi 223.000 izvodov. V to statistiko seveda ne sodi vse bolj razširjeno elektronsko založništvo v okviru katerega so izdali 160 elektronskih knjig, ki so na voljo v Apple IBookStore, del njih tudi v e-trgovini Barnes and Noble.

Letos naj bi v MK torej izdali 320 novih knjig, 15 novih učbenikov ali delovnih zvezkov ter okoli 150 ponatisov. Med velikimi projekti je izpostavil prestižno izdajo monografije o Michelangelu, ki ji tudi v tej oddaji namenjamo nekaj besed, leto pa bo ta največja slovenska založniška hiša zaznamovala tudi 100-letnica pisatelja Borisa Pahorja. Od tujih avtorjev bodo Slovenijo obiskali italijanski pisatelj Paolo Giordano, hrvaški avtor Bruno Šimleša in ameriški avtor Patrick Ness.

Naša sogovornika v četrti letošnji oddaji A propos: ob 15.h sta Urška Kaloper in Andrej Ilc, ki vodita uredništvi priročnikov za odrasle in otroke ter leposlovnega programa. Z njima se je o nekaterih izbranih naslovih iz založniškega programa letošnjega prvega polletja pogovarjal Andrej Pengov. Prav vseh naslovov seveda ni mogoče predstaviti v minutah namenjenih tej oddaji, pogovor o programu uredništev, pod katerima se kot vodja podpisuje gospa Alenka Kepic Mohar, pa smo tokrat preložili na katero od prihodnjih oddaj. Gre za Izobraževalno uredništvo in Uredništvo izobraževalnih priročnikov.

Začeli pa smo, razmeram nasploh in bližajočemu se 8. februarju primerno – s Prešernovo Zdravljico v vseh osmih kiticah in tokrat tudi v risbi…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *