Ban: Mislil sem, da o gledališču vem vse…

K Stebru in pod njegov kapitelj v tokratnem KAOSu v ateljeju povabili Iva Bana, ravnatelja Slovenskega narodnega gledališča Drama Ljubljana. O dosežkih minule in načrtih prihajajoče gledališke sezone bo tekla beseda. Obrekovalnico smo umestili v podzemlje Kočevskega roga pred 66-imi leti, kjer se je vodstvo slovenskega narodno osvobodilnega odpora pripravljalo na Pot v Jajce. Po poteh slovenske delegacije na Drugo zasedanje Avnoj nas bo popeljal režiser dramske igre z enakim naslovom: Sebastijan Horvat. Da pa ne bi bila današnja oddaja zgolj in samo v znamenju gledališč – čeprav bi bilo razlogov za takšno odločitev lahko veliko, smo Okular namenili pogledu v spored prihajajočega 50. Jazz festivala. Naš sogovornik bo festivalski direktor Bogdan Benigar.

Za predvajanje posamezne rubrike kliknite na sliko spodaj.Pred tremi tedni so v ljubljanski Drami predstavili repertoar za sezono 2009-2010. Njegova tehnična ali morda bolje – količinska značilnost, če smemo temu tako reči – je že na prvi pogled očitna: nekoliko manj premier in hkrati vrnitev nekaterih že opuščenih predstav iz prejšnjih sezon. O tem smo se v rubriki Steber in njegov kapitelj pogovarjali z ravnateljem SNG Drama, Ivom Banom.

Ko so Pot v Jajce igrali v Novi gorici, so se nekateri pritoževali, da je komad preveč kritičen do partizanstva. Ko so ga igrali v Ljubljani, se je marsikdo pritožil, da je premalo kritičen. Kaj so si mislili eni in drugi, ko so med predstavo zaslišali staro himno Hej Slovani, lahko zgolj ugibamo. Tudi to smo v Obrekovalnici počeli skupaj s režiserjem predstave, Sebastijanom Horvatom.

Tri ali pet dni glasbenega festivala? Jazz festivala Ljubljana. Petdesetič zapored. Ni niti pomembno… Nekaj dni, pravzaprav večerov in noči ter zgodnjih ur novega jutra izvrstne glasbe. To je pravi odgovor. Tokrat od ponedeljka, 29. junija do sobote 4. oziroma – natančneje – do zgodnjih ur nedelje, 5.julija. Če noči preračunamo v dneve, jih zberemo dobrih šest. In sedmega po vrhu. Res, da šele konec oktobra, a bo smetana za povrh še posebej slastna. Zakaj, nam je v Okularju povedal direktor festivala Bogdan Benigar.

Leave a Reply

Your email address will not be published.