Z nesrečno ljubeznijo novo sezono MGL

Shakespeare/de Brea: Romeo in Julija

S Shakespearjevo tragedijo Romeo in Julija, v prevodu Otona Župančiča in režiji Diega de Bree se nocoj na Velikem odru Mestnega gledališča ljubljanskega tudi uradno začenja gledališka sezona 2010-2011. Režiser Diego de Brea, ki je tudi scenograf in oblikovalec svetlobe, pravi, da je prepovedana ljubezen, ki še ne pozna telesnih užitkov, ljubezen dveh najstnikov iz sprtih družin pravzaprav sinonim upora zoper s pohlepom, politiko in ne-razumom prežeti svet odraslih. Ne glede na čas, kraj ali družbeno okolje.

Julijo – kot gostujoča, mlada in po zagotovilih režiserja in ekipe nadvse presenetljiva igralka – upodablja Nika Rozman, Romeo je Matej Puc, Mercutio – Jure Henigman, ,Tybalta igra Jaka Lah, Bernarda Oman je Dojka, Brat Lorenzo pa Milan Štefe. Tanja Dimitrievska igra Grofico Capuletovo, njenega moža Jožef Ropoša, Boris Kerč je Paris, vlogo Zbora so naložili Lotosu Vincencu Šparovcu, Benovila pa Domnu Valiču.

Po premieri bo časopisna družba Dnevnik že triindvajsetič podelila nagrado najboljši ustvarjalki MGL v pretekli sezoni. Ime je že znano, vendar ga zaradi dramaturških učinkov in zapovedanega embarga še ne bomo omenjali. Morda kaj več o tem jutri, ko bo čas tudi za premislek o tem, kako strastno so nas ustvarjalci Romea in Julije odtegnili zadnjemu poletnemu dnevu in nas zapeljali s tragično romantiko v ljubezen te jeseni.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *